VERZORGING VAN JE EIGEN THEEPLANT

Wat super leuk dat je een Nederlandse theeplant hebt gekocht! Deze Camilla Sinensis is een gemakkelijk te onderhouden plant, maar heeft toch ook zijn voorkeuren. Lees hieronder alle tips zodat je jarenlang van je plant kunt genieten!

STANDPLAATS

Buiten: lichte, zonnige plek tot half schaduw. Binnen zet je de plant het best niet boven de verwarming of naast de kachel. Een (van nature) lichte plek is het fijnste.

GROND

Licht zure grond (PH 5-7), vergelijkbaar met Rododendron/Azalea. Voorkeur voor goed doorgewerkte grond: kleigrond werk je door met zandgrond en humus, lichte zandgrond met humus.

THEEHAAG PLANTEN

Voor een volle haag plant je 8 planten (potmaat 10) op 1 meter. Snoei de haag regelmatig tussen april/september. Blijf boven het houtige gedeelte met snoeien. Laat de haag in de winter met rust: de haag staat dan in bloei.

BLOEI

Eind oktober tot februari. De plant krijgt een witte bloem met een geel hart, welke licht geurend zijn.

SNOEIEN

Je plant heeft ‘hout’ en ‘groen’. Hout is het bruine houtige gedeelte onderaan de plant. Groen is het gedeelte dat ook letterlijk groen is en op het houtige gedeelte groeit. Wil je een brede, volle plant waarop veel schotjes groen groeien, dan snoei je op het groene gedeelte van de plant. Knip een takje net boven de aanzet van een nieuwe tak op het groene gedeelte weg. Wanneer je je plant niet snoeit, zal deze alleen in de hoogte groeien en niet meer nieuwe schotjes aanmaken dan er al op staan. De plant kan gemakkelijk 2 meter hoog worden, en is daarmee ook een zeer geschikte haagplant.

VOCHT

Buiten in de volle grond alleen na hete zomerse dagen na zonsondergang nevelen en water geven. Buiten in pot in de zomer 2x per week. In de winter 2x per maand mits het niet vriest. Binnen geef je de plant 2x per week een beetje water. In een serre of oranjerie na een hete zomerdag nevelen en de ruimte ‘s nachts luchten. 2x per week een beetje water geven. In de winter 1x per week een beetje water en regelmatig frisse lucht erbij laten. De plant heeft een hekel aan ‘natte voeten’. Waak ervoor dat er geen water blijft staan in de overpot: zorg voor goede afwatering. Werk vette grond goed door.

ZO MAAK JE THEE

Een kop thee is gezond en heerlijk om even bij te ontspannen. Thee wordt gezet met behulp van blaadjes van de Camilla Sinensis, oftewel de theeplant. Zowel witte, groene, zwarte en oolong thee zijn allemaal afkomstig van deze plant, maar onderscheiden zich door hun eigen unieke vervaardiging. Met deze Nederlandse theeplant kweek je met wat liefde & aandacht jouw eigen thee!

STAPPENPLAN

Pluk voor zwarte thee de bovenste twee blaadjes en de knop. Pluk zeker niet teveel, vooral niet als je theeplant nog erg klein is.

Stap 1. Verflensen

Op een koele en droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze buiten of binnen. Laat ze zo’n 20 uur verwelken zodat ze 60% van hun vocht verliezen. De blaadjes moeten zacht en slap worden.

Stap 2. Rollen

Je kunt de blaadjes nu tussen je handen rollen. Hierdoor scheuren de cellen van de blaadjes en komt er sap vrij die in aanraking komt met natuurlijke chemicaliën. In reactie hierop kleuren de bladeren bruin.

Stap 3. Oxidatie

Plaats de bladeren na het rollen gelijk weer op een bakblik en laat ze ongeveer 3 uur oxideren rond de 24°C. De blaadjes krijgen nu een bruine kleur.

Stap 4. Drogen

Na het oxidatieproces moeten de blaadjes nog gedroogd worden. Plaats ze in een voorverwarmde oven (110°C tot 125°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen. De blaadjes zijn klaar als ze knisperen en helemaal droog zijn. Laat ze afkoelen en geniet van je zelfgemaakte zwarte thee!

STAPPENPLAN

Voor groene thee pluk je de nieuwe jonge blaadjes die in het voorjaar verschijnen. Deze jonge blaadjes zitten aan een licht takje, terwijl die van het jaar ervoor aan een bruin takje zitten. 

Stap 1. Verflensen

Op een koele en droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze buiten of binnen. Laat 20 uur drogen zodat 60% van het vocht verdampt. De blaadjes worden zo zacht en slap.

Stap 2. Stomen

Gebruik een metalen of bamboe stoommandje en plaats deze in een pan waar 1cm water in staat. Doe de deksel erop en breng aan de kook. Zodra het water kookt haal je de deksel eraf en leg je de theeblaadjes in het stoommandje. Doe de deksel er weer op en laat ze zo’n 1 à 2 minuten stomen tot ze een mooie olijfgroene kleur hebben gekregen. Haal de pan van het vuur en spoel de blaadjes meteen af met koud water.

Stap 3. Rollen

Rol de blaadjes tussen je handen. Hierdoor komt er sap vrij die, in combinatie met natuurlijke chemicaliën ervoor zorgt dat de bladeren smaak afgeven.

Stap 4. Oxidatie

Plaats de bladeren na het rollen gelijk op een bakblik en laat ze ongeveer 3 uur oxideren rond de 24°C. De blaadjes krijgen nu een groenbruine kleur.

Stap 5. Drogen

Plaats de theeblaadjes in een voorverwarmde oven tussen de 100°C en 110°C. Schud ze na 5 minuten voorzichtig om en na ongeveer 12 minuten zouden ze helemaal droog en knisperend moeten zijn. Tijd om van een kop groene thee te gaan genieten!

STAPPENPLAN

Pluk voor Oolong thee de bovenste twee blaadjes en de knop. Pluk zeker niet teveel, vooral niet als je theeplant nog erg klein is.

Stap 1. Verflensen

Op een droge dag leg je de blaadjes op een fijn rooster of (bak)blik en zet je deze of buiten of binnen. Laat ze zo’n 20 uur verwelken zodat ze 60% van hun vocht verliezen. De blaadjes moeten zacht en slap worden. Schud de blaadjes regelmatig op.

Stap 2. Drogen

Plaats de blaadjes op een bakblik in een voorverwarmde oven (110°C tot 125°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen.

Stap 3. Rollen

Laat de blaadjes niet afkoelen: ga ze nu tussen je handen rollen. Hierdoor scheuren de cellen van de blaadjes en komt er sap vrij die in aanraking komt met natuurlijke chemicaliën. In reactie hierop kleuren de bladeren bruin.

Stap 4. Oxidatie

Plaats de bladeren na het rollen gelijk op een bakblik en laat ze ongeveer 1 uur oxideren rond de 24°C.

Stap 5. Rollen

Herhaal het rol proces voor een tweede keer nadat deze zijn geoxideerd op kamertemperatuur.

Stap 6. Oxidatie

Laat de bladeren nog 30 minuten oxideren bij kamertemperatuur.

Stap 7. Drogen

Na het oxidatieproces moeten de blaadjes nog op een hogere temperatuur gedroogd worden. Plaats ze in een voorverwarmde oven (130°C tot 135°C) en laat ze ongeveer 20 minuten drogen. De blaadjes zijn klaar als ze knisperen en helemaal droog zijn. Laat ze afkoelen en geniet van je zelfgemaakte Oolong thee!