Kruiden, Tea 101, Trends in thee

On trend: Mate thee

Eh, wat? Ooit van gehoord?

Mate (spreek uit als: Maté) is de nieuwste trend op het gebied van gezondheid & tea care. De Mate thee komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en wordt veel in landen als Brazilië, Paraguay en Argentinië gedronken. Mate wordt ook wel chimarrão (Spaans), cimarrón (Portugees) of Paraguaythee genoemd.

Dit is nieuw!

Nou echt ‘nieuw’ is het niet, maar voor de Westerse wereld wel! Mate thee is in opkomst in Europa en andere Westerse landen als Verenigde Staten, Canada en enkele landen in Azië. Mate wordt gemaakt van de jonge blaadjes en knoppen van de matéboom en wordt bij open vuur gedroogd: dit geeft de mate een rokerige, licht bittere smaak. Deze boom komt alleen voor in het noorden van Argentinië, het zuiden van Brazilië en in Paraguay.

Oogstproces mate thee in Zuid-Amerika. Credits: Guayakí Yerba Mate.

Achtergrond van Mate thee

Het leuke aan deze thee is dat het ook ceremonieel en een cultuurdrank is, een beetje vergelijkbaar zoals bij Matcha. Mate deel je eigenlijk het liefst met vrienden: je kunt de mate thee tot wel 20! keer opgieten. De volgorde is: drink, refill & geef door aan de persoon die naast je zit. Voor het drinken van de warme thee wordt een metalen rietje gebruikt: ook wel Bombilla genoemd. En ja: ook deze deel je! Kies dus voorzichtig met wie je deze ceremonie uitvoert 😉. You have been warned.

Gezondheidsvoordelen van Mate

Net zoals Matcha zit Mate thee boordevol natuurlijke voedingsstoffen en anti-oxidanten! Mate bevat van nature veel aminozuren en polyfenolen, die fungeren als anti-oxidanten. Daarnaast bevat het saponinen: deze natuurlijke ‘zuiveringsverbinding’ bindt zich aan cholesterol, zodat dit niet wordt opgenomen in je lichaam maar weer wordt uitgescheiden.

Hoe zet je Mate thee precies?

Dat is ons favoriete onderdeel! Mate zet je van oorsprong in een Kalebas: een rond potje gemaakt van aardewerk of natuurlijke materialen. Veelal wordt het van pompoen gemaakt. Je zet de thee als volgt:

  • Je vult de Kalebas voor 2/3e met Mate thee;
  • Houdt je hand op de opening van de pot en schudt een paar keer flink;
  • Haal je hand van de opening af en spoel je handen;
  • Vul de Kalebas een klein beetje met koud water;
  • Vul aan met kokend water totdat het zo’n 2cm onder de rand staat;
  • Steek je Bombilla in de Kalebas;
  • & drinken maar!

Net zo enthousiast als wij?

Dat snappen we! We verkopen nu sinds kort Mate thee via onze webshop en de bijbehorende accessoires: een Bombilla en Kalebas. Dus ben je nog op zoek naar een leuk of origineel cadeau voor een theeliefhebber? Dan kun je hier zeker mee scoren! ???

Liefs, het team van Personalitea

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.