Kruiden, Oorsprong, Tea 101

11 grootste voordelen van Kamille

Kamille is the man! Of de vrouw. Veelzijdig, puur en een zachte smaak. Met kamille kun je bijna niet fout. Needless to say: wij zijn er dol op! In dit artikel vindt je de 11 grootste voordelen van Kamillethee volgens Personalitea.

Waarom is kamille zo populair?

Je hebt er vast wel eens (wellicht tot in den treure) over gehoord: kamille helpt tegen elk pijntje, elke ontsteking, elk kwaaltje. Maar is dit ook echt wel zo? Wij gingen speciaal voor jullie op onderzoek uit. Er bestaan een hoop ‘broodje-aap’ verhalen als het gaat om wondermiddelen uit de natuur. Bovendien is er elk jaar wel weer een nieuwe trend: dan is het ab-so-luut verboden om product a. te eten, krijgt je lichaam een super-boost van ingrediënt b. en kan het écht niet meer als je je waagt aan voedingsmiddel c.  Tuurlijk.

Wij zijn eerlijk gezegd niet zo trendgevoelig. Wél houden we van kwaliteit en zoeken we graag de nieuwtjes op die daadwerkelijk effect op je gezondheid hebben, zeker met betrekking tot onze eigen producten. In dit artikel behandelen we de 11 grootste voordelen van kamille en waarom je volgens ons eigenlijk elke dag een kop zou moeten drinken.

Achtergrond

Kamille is de universele naam voor een paardenbloemachtige plant. Het wordt vaak gebruikt om een infusie mee te bereiden, welke kan helpen bij verschillende medische problemen. Het woord ‘kamille’ is afgeleid van het Grieks en betekent ‘op de grond groeiende appel‘. Al jarenlang worden kamillebloemen, zowel vers als gedroogd, gebruikt om thee van te trekken en als natuurlijke behandeling voor verschillende ‘kwaaltjes’. De actieve verbinding in kamille is bisabolol: deze stof heeft anti-irritatie, anti-inflammatoire en anti-microbiële eigenschappen.

Werkt het dan dus echt?

Wij zeggen volmondig: Ja! Kamille wordt beschouwd als een veilige plant en wordt in veel culturen gebruikt voor de behandeling van maagkwalen en als licht kalmerend middel. Sommige studies, welke vooral de combinaties van kamille en andere planten onderzochten, laten zien dat het voordelen voor de gezondheid kan hebben. Noot: zoals met elk gecombineerd product, is het lastig aan te tonen dat het voordeel afkomstig is van één plant. Van producten met kamille en andere kruidengeneesmiddelen is wel aangetoond dat ze maagklachten, brandend maagzuur, misselijkheid en braken kunnen verlichten. Een ander mengsel met kamille lijkt kolieken bij baby’s te kunnen verhelpen. Als je je mond spoelt met kamille kunnen de zweertjes in je mond, veroorzaakt door behandelingen tegen kanker, worden behandeld.

Sommige onderzoeken noemen als grootste voordelen van kamille ook dat het kan helpen bij andere aandoeningen zoals diarree bij kinderen, aambeien, angst en slapeloosheid. Bij gebruik op de huid kan kamille ook helpen om huidirritatie te verminderen en wondgenezing te bevorderen.

Oké, klinkt leuk. Maar hoeveel kamille is dan daadwerkelijk effectief?

Er bestaat eigenlijk geen standaard dosis. Studies hebben aangetoond dat je in capsulevorm tussen de 400 – 1600 milligram per dag kunt innemen. De meest voorkomende vorm is thee: sommige mensen drinken wel 1 – 4 kopjes per dag. Je kunt de thee ook trekken en vervolgens in de vorm van een kompres op de huid gebruiken. Daarnaast is kamille ook verkrijgbaar als een vloeistofextract. Onze Sleep Tea bestaat uit pure kamillebloesems, rechtstreeks uit Marokko en biologisch geteeld.

11 grootste voordelen om ‘Ja’ te zetten tegen kamille(thee):

1. Het helpt tegen maagkrampen

Als je regelmatig maag- en darmkrampen hebt, kan het drinken van kamillethee een goede optie zijn. Een kruideninfusie van kamille wordt ook wel ‘digestief relaxerend’ genoemd. Dit komt omdat kamille sterke antispasmodische en anti-inflammatoire ingrediënten bevat. Het is dus een zeer effectief middel tegen maag- en darmkrampen. Het beste effect krijg je als je 2x per dag een kop kamillethee drinkt: één ‘s morgens, één net voor het slapen. Belangrijk om op te merken is dat kamillethee een krampstillend effect heeft en dus ook effectief is voor de behandeling van kolieken bij baby’s.

2. Helpt bij een behandeling tegen het prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het prikkelbare darm syndroom is een veel voorkomende aandoening die heel vervelend kan zijn. Kamille kan krampen en niet-specifieke pijn in de darmen verminderen maar het kan ook helpen om het overtollige gas te verwijderen. Kamillethee kan je helpen door het afzwakken en het ontspannen van de spieren en bij het kalmeren van de binnenkant van je darmen. Wanneer je hier last van hebt moet je proberen om wat vaker een kopje kamillethee te drinken. Dit zal het prikkelbare darm syndroom verlichten en het zal de symptomen van het prikkelbare darm syndroom, vooral darmkrampen, misselijkheid, diarree, gastro-enteritis en maaggriep, elimineren.

3. Helpt tegen tegen slapeloosheid (bye-bye, plafonddienst!)

Als je ooit last hebt gehad van slapeloosheid, weet je hoe niet oké dat is. Je hebt waarschijnlijk meerdere dingen geprobeerd om je slapeloze nachten te overwinnen en de slaap te bevorderen. Een behandeling met kamillethee kan écht helpen: uit een paar studies bleek dat kamillethee werkt als een kalmeringsmiddel en dat het helpt bij het kalmeren en ontspannen van je zenuwstelsel, zodat je beter kunt slapen. En het gemakkelijkste is: je kunt dit gewoon een keer thuis uitproberen! Als slapeloosheid echt een probleem voor je is, aarzel dan niet om het gewoon uit te proberen en het gedurende de dag ook te drinken. 3 á 4 glazen per dag moet voldoende zijn. Als dat niet werkt, kun je ook 30 – 45 minuten voor het slapen nog een kop drinken. Als je kamillethee niet zo lekker vindt, kun je het wat aanzoeten met honing.

Kamillethee wordt al eeuwen gebruikt als een remedie tegen slapeloze nachten en het bevorderen van de algemene gezondheid. Als je slaapproblemen hebt omdat je veel stress ervaart in je leven, zou je kunnen proberen om met behulp van aromatherapie wat te kalmeren en je te ontspannen voordat je naar bed gaat. Kamilleolie kan worden gebruikt als een hulpmiddel voor de aromatherapie en kan ook samen met andere essentiële oliën zoals rozenolie of lavendelolie worden gebruikt. Dat alles bij elkaar kan je echt helpen om je te ontspannen voordat je naar bed gaat.

4. Helpt bij migraine

Kamille wordt tevens beschouwd als een hulpmiddel bij migraine. Als je denkt dat er een migraine-aanval aankomt, kun je voordat de symptomen erger worden een kop kamillethee nemen. Waarschuwing: één kop kamillethee zal in de meeste gevallen niet genoeg zijn bij een migraineaanval.

5. Helpt bij PMS (menstruatiepijn)

Voor alle dames onder ons: lucky us. Elke maand is het weer raak. Premenstruele pijn en/of een pijnlijke menstruatie kunnen behoorlijk lastig zijn en soms zelfs werk beïnvloeden. Onlangs is er een studie gedaan naar deze geweldige tijd van de maand onder ruim 42.000 vrouwen. Wist je dat ruim 85% van de vrouwen menstruatiepijn ervaart, en dat zelfs 1 op de 3 vrouwen zoveel last heeft dat het de dagelijkse werkzaamheden belemmert?

Kamille vermindert menstruele krampen en heeft een positief effect op het niveau van glycine in de urine: dit ingrediënt kalmeert spierspasmen. Daarnaast worden flavonoïden en coumarine in kamille beschouwd als spierverslappers, dus helpen bij het verlichten van kramp.

6. Behandeling voor wonden

Kamille olie staat erom bekend dat het de genezing van brand- en snijwonden kan bevorderen. Kamille heeft anti-oxiderende en anti-microbiële eigenschappen, waardoor de huid sneller geneest en het geneesproces wordt bevorderd. Voor behandeling van brandwonden: gebruik een kleine hoeveelheid kamille-olie direct op de verbrande huid. Voor behandeling van snij- en schaafwonden: gebruik het liefst 3 zakjes kamille op een kop kokend water. Wanneer het mengsel is afgekoeld, kun je een schone doek gebruiken om een koud kompres te maken.

7. Beauty treatment tot de max!

Kamille is perfect om jezelf eens een volledige beauty treatment te geven! Denk aan het verminderen van donkere kringen rond je ogen, je huid en haar lichter maken, je kunt het gebruiken als vochtinbrenger voor je huid en het helpt bij verminderen van rimpels. Ja echt, het kan allemaal. Voor het lichter maken van je huid en behandeling tegen rimpels: maak een mengsel van 2 theezakjes kamille met 2l kokend water. Gebruik dit mengsel voor in bad, of om te inhaleren. Voor verminderen donkere kringen: laat 2 zakjes kamillethee 5 minuten trekken in warm water. Gebruik zowel het water als de theezakjes als een kruidenkompres.

8. Behandeling tegen psoriasis

Er zijn nog geen wetenschappelijke studies die het bewijzen, maar kamillethee kan helpen bij ziektes als psoriasis. Psoriasis is een auto-immuunziekte en zeer moeilijk te genezen; kamille kan een effectieve behandeling tegen psoriasis zijn. Kamille bestrijdt namelijk de huidpathogenen en remt de groei van de psoriatische plaques. Voor de behandeling van psoriasis: voeg 3 theelepels echte kamillebloesem aan kokend water. Laat dit minimaal 15 minuten trekken. Je kunt het drinken, stomen of een bad met dit mengsel nemen.

9. Anti-bacteriële werking en als een boost voor je immuunsysteem

Een aantal van de chemische elementen van kamille (zoals bisabolol, chamazuleen, apigenine en luteoline) hebben sterke anti-inflammatoire eigenschappen. Kamillethee is ook zeer krachtige drank met een anti-bacteriële eigenschap. Het drinken van kamillethee helpt tegen verschillende bacteriële infecties: het kan je ook sneller genezen als je al een infectie hebt.

10. Behandeling voor de controle van diabetes

Er zijn een aantal studies die hebben bewezen dat kamillethee helpt bij de beheersing van diabetes . Het helpt bij hyperglycemie omdat het het niveau van de glucose in het bloed kan reguleren.

11. Behandeling tegen kanker

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Er zijn een aantal studies met bewijzen die suggereren dat kamillethee een effect heeft op de groei van kankercellen. Sommige studies tonen aan dat de extracten van kamille de groei van kankercellen kunnen remmen. Het is vooral getest op kankercellen in de huid en in de prostaat, borst en eierstokken. Het onderzoek is echter nog niet afgerond, dus er is nog wat tijd nodig om te achterhalen hoe kamille de abnormale groei van cellen kan omkeren.

Als je nu nog niet overtuigd bent…

Wij hebben ons best gedaan! We hebben naar onze mening de 11 grootste voordelen van Kamille opgesomd. Elke dag een kop draagt volgens ons zeker bij aan een betere algehele gezondheid en weerstand. Nieuwsgierig geworden naar het product? Deze vindt je hier.

Lieve groet,

Het team van Personalitea

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.